Premija osiguranja 440 miliona evra

Bez autora
Nov 28 2011

Ukupna premija sektora osiguranja u Srbiji u trećem tromesečju ove godine iznosila je 44,5 milijardi dinara, odnosno 440 miliona evra. To predstavlja porast od tri odsto u odnosu na isti lanjski period, objavila je Narodna banka Srbije. Takva kretanja bila su pod uticajem smanjene potrošnje stanovništva, a samim tim i pada potražnje za proizvodima osiguranja, pre svega neobaveznih neživotnih osiguranja, navedeno je u izveštaju centralne banke. U strukturi premije, učešće neživotnih osiguranja iznosilo je 84,2 odsto, dok je učešće životnih osiguranja iznosilo 15,8 odsto. Porast učešća životnih osiguranja sa 14,8 odsto u istom periodu prethodne godine posledica je porasta tih osiguranja od 9,9 odsto. Struktura premije u trećem tromesečju 2011. je slična strukturi u istom periodu 2010. godine, uz beleženje najvećeg učešća osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila u ukupnoj premiji od 31,8 odsto, iza kojeg slede osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti i ostalih osiguranja imovine - imovinska osiguranja sa 24,3 odsto i osiguranje motornih vozila - kasko sa 12,4 odsto.

Premija osiguranja 440 miliona evraUkupna premija sektora osiguranja u Srbiji u trećem tromesečju ove godine iznosila je 44,5 milijardi dinara, odnosno 440 miliona evra.

To predstavlja porast od tri odsto u odnosu na isti lanjski period, objavila je Narodna banka Srbije.

Takva kretanja bila su pod uticajem smanjene potrošnje stanovništva, a samim tim i pada potražnje za proizvodima osiguranja, pre svega neobaveznih neživotnih osiguranja, navedeno je u izveštaju centralne banke.

U strukturi premije, učešće neživotnih osiguranja iznosilo je 84,2 odsto, dok je učešće životnih osiguranja iznosilo 15,8 odsto. Porast učešća životnih osiguranja sa 14,8 odsto u istom periodu prethodne godine posledica je porasta tih osiguranja od 9,9 odsto.

Struktura premije u trećem tromesečju 2011. je slična strukturi u istom periodu 2010. godine, uz beleženje najvećeg učešća osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila u ukupnoj premiji od 31,8 odsto, iza kojeg slede osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti i ostalih osiguranja imovine - imovinska osiguranja sa 24,3 odsto i osiguranje motornih vozila - kasko sa 12,4 odsto.

U trećem tromesečju 2011. nastavlja se trend oporavka premije neživotnih osiguranja, zabeležen u drugom tromesečju ove godine. Premija imovinskih osiguranja u trećem tromesečju 2011. u odnosu na isti period prethodne godine beleži skroman porast od od 0,3 odsto. S druge strane, osiguranje motornih vozila - kasko ponovo beleži pad premije od 3,1 odsto.

Grupisanje društava za osiguranje prema učešću u ukupnoj premiji, izvršeno u tri grupe, s tim da prvu grupu čine tri društva sa preko 15 odsto u ukupnoj premiji, drugu pet društava sa učešćem manjim od 15 odsto i treću 15 društava sa manje od tri odsto, ukazuje da je koncentracija portfelja gotovo nepromenjena u odnosu na isti period prethodne godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik